БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
при поръчка над 100лв

БЪРЗА ПОРЪЧКА
Обадете се от този линк 0898 281 106

Лечебните свойства на меда

ИНХАЛАЦИИ С МЕД

Част от видовете стафилококи,причинителя на пневмония и други гнойни процеси при заболяванията на дихателните пътища могат да бъдат успешно потиснати с помоща на мед. При катари на горните дихателни пътища се препоръчват парни инхалации с мед,осъществими и в домашни условия. За инхалатор се приспособява чайник,в шийката на които се вкарва гумена тръбичка,в другия край на която се поставя фуния,през която болния трябва да вдишва . След завирането на 100 мл вода се добавят две кафени чашки мед,в затворен чайник. Болният трябва да вдишва през фуния излизащите пари в продължение на 15-20 минути. Този вид инхалации са подходящи при фарингити,ларингити и синузити. Много разпространено при простудни заболявания е приемането на топла чаша мляко с мед,сок от лимон с мед и чай с мед.

АНТИМИКРОБНО ДЕЙСТВИЕ

В активния кислород,който се отделя от постоянно образуващия се в разтворите на меда водороден перкис се състои неговото антимикробно действие. Микроорганизмите ,който причиняват възпаления на лигавиците на устата,на горните дихателни пътища,гноините процеси по кожата са само част от неприятните състояние ,върху които смъртоносно действа активния кислород. Упоритите хронични възпаления във влагалището на жената и пикочния канал на мъжа ,предизвикан от едноклетъчния паразит трихомонас вагиналис се влияе доказано от антимикробното действие на меда. С превантивна цел известно още от древността е разтварянето и пиенето на разтворен във вода или прясно изцеден сок мед.

НОРМАЛИЗИРА КИСЕЛИННОСТТА НА СТОМАХА

Доказано е, че вътрешното приемане на мед води до нормализиране на чревната перисталтика и отстраняване на запека, при гастрити, при нарушена киселинност,язви на стомаха и дванадесетопръстника.
При повишена киселинност на стомаха се препоръчва приемане на 30 г мед в 200 мл вода с температура около 40 градуса. Тази процедура се прави три пъти дневно 2 часа преди ядене. Ако киселинността на стомаха е понижена, то водният разтвор на пчелния мед, приет непосредствено преди хранене (30 г мед в 200 мл студена вода), стимулира секрецията на стомашен сок.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ СЕКРЕЦИЯТА

Медът влияе върху секрецията и моториката на червата и стомаха, регулира двигателната активност на стомашно-чревния канал, предпазва от задържане на храна и фекални маси. За да се осигури профилактика при хроничен запек и срещу рак на дебелото черво сутрин на гладно се приемат 1-2 супни лъжици мед и се изпива чаша топла вода.

ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА РАНИ

От древността медът се прилага при лечение на рани, кожни заболявания, изгаряния.
Известен и популярен е т. нар. благ мехлем, съдържащ пчелен восък. Медът, поставен върху рана, предизвиква обилно секретиране, което я почиства, стимулира гранулацията и епителизацията на ранената повърхност, което води до заздравяване. На същата база медът широко се прилага и за лекуване на възпалителни процеси в устната кухина, на лигавицата на устата - при стоматити, гингивити.

ПОДОБРЯВА ОБЩОТО СЪСТОЯНИЕ и УКРЕПВАНЕ НА ОРГАНИЗМА

Известно е, че при снижаването на количеството на захарта в кръвта се намаляват както физическата, така и умствената работоспособност на човека. В това отношение захарите на меда са отличен основен енергиен материал за сърцето, нервната система и мускулите. Захарите на меда увеличават гликогена в черния дроб и с това подпомагат обменните процеси. Пълното изгаряне на захарите освобождава бъбреците от допълнителна дейност, което води до подобряване на отделителните им функции.
Всекидневната консумация на мед за един по-продължителен срок - 20-30 дни, води доподобряване на организма - намалява холестерина, повишава количеството на червените кръвни клетки и др.
Неговото приемане подобрява усвояването на хранителните вещества, което е особено важно при диетичното хранене. По-бързото усвояване на храната с добавения мед, високата калоричност и лесно резорбиращите се монозахариди и органични киселини от меда са достатъчно условие той да бъде предпочитана храна за спортисти, работници с големи физически натоварвания, като диетично средство при хронично болни, при отпадналост и през период на възстановяване след боледуване.
Винаги когато пчелният мед се използва като лекарствено средство, задължително трябва да се имат предвид двете основни ограничения за прилагането му - ако е доказана свръхчувствителност към него и при наличие на захарен диабет.
Още Хипократ е описал меда като отлично средство за укрепване на организма. Според него медът действа подмладяващо на организма и благоприятно при стомашно-чревни и чернодробни заболявания. За разлика от обикновената захар, която, попаднала в стомаха, за да бъде усвоена от организма, се нуждае от разграждане и при големи количества повишава съдържанието на холестерина в кръвта и води до затлъстяване, захарите в меда в комбинация с фитонцидите, минералните вещества, витамините и органичните киселини го правят много по-ценно за човешкия организъм енергетично и лечебно средство. Той е по-полезен дори от лекарствата.Съвременната медицина е установила, че медът може да се използва самостоятелно или като помощно средство при лечение на редица заболявания като гастрит, стомашна и дуоденална язва, заболявания на горните и долните дихателни пътища.заболявания на сърдечносъдовата система, гинекологични заболявания и др.

На края трябва да се знае, че при консумация на пчелен мед не трябва да се отива до крайности - той не може и не трябва да бъде единствен хранителен източник, т. е. пчелният мед е прекрасно лечебно и хранително средство в комби нация с други храни. Така организмът ще бъде подсигурен с всичко необходимо.